Smaczna kuchnia!

Tortilla na przekąskę.

 

  Szybka w wykonaniu (praktycznie można ją zrobić na ostatnią chwilę), Można modyfikować ją na różne sposoby dodając różne składniki, ale wbrew temu jak by się wydawało wymaga nie lada precyzji i gracji przy skręcaniu w rulonik ;)

 

 

 

 

 

 

 

 

 Przepis pochodzi (m.in.) ze strony: "Ale Babka"

 

 (Poniżej znajdziecie moją propozycję podania przekąski- "Inna propozycja podania przekąski")

 

 

Tortilla na przekąskę (sushi).

 

 

Składniki:

 

 

placki tortilli (ja korzystałam ze szpinakowej)

pierś z kurczaka wędzonego

sałata lodowa

ser żółty

kukurydza -> (niekoniecznie, dodałam od siebie :)

majonez

 

 

Wykonanie:

 

Placki tortilli posmarować majonezem, na to sałatę lodową (ja rwałam ją na mniejsze kawałki bo wygodniej mi się zwijało) na to pokrojony w kostkę ser żółty i pierś kurczaka posypać kukurydzą. Ostrożnie zwinąć. Poprzekłuwać tortillę co kilka centymetrów wykałaczkami (żeby się nie rozpadała) i przekroić ją między nimi.

 

 

 

Moja rada:

 

Nie przesadzać z ilością nadzienia!

Majonez można zastąpić np. ulubionym serkiem topionym.

 

 

 

 

 

 

 

 

Inna propozycja podania przekąski

 

 

Składniki:

 

 

placki tortilli

sałata (zielona, rzymska, lodowa)

szynka gotowana w plastrach

ser żółty w plastrach

serek topiony o smaku szynki lub grzybów leśnych

kukurydza

 

 

Wykonanie:

 

 

Tortillę posmarować serkiem topionym. Na tortillę położyć liść sałaty, szynkę i żółty ser. Posypać kukurydzą (niekoniecznie). Zwinąć. Poprzekłuwać co kilka centymetrów wykałaczkami, przekroić między nimi (uważać żeby nie były za cienkie!).

 

 

Smacznego!