Smaczna kuchnia!

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym.

 

 Kotlety ziemniaczane nie są wykwintnym daniem, ale z sosem i surówką mogą być zaserwowane jako drugie danie do pożywnej zupy.

 

 

 

 

 

 

 

Kotlety ziemniaczane

 

 

Składniki:

 

około 1/2 kg ugotowanych ziemniaków  (ugniecionych lub przeciśniętych przez praskę)

1 cebula

mąka

jajko

sól i pieprz

bułka tarta

olej do smażenia

kilka gałązek natki pietruszki

 

 

Wykonanie:

 

 

Cebulę poszatkować, podsmażyć, dodać do ugotowanych, ostudzonych ziemniaków. Wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem. Oprószyć mąką. Wymieszać. Formować kotlety (tak jak mielone) jeśli mocno kleją się do ręki można dodać trochę mąki, ale nie przesadzać! Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju aż ładnie się zarumienią.

 

 

 

 

 

 

Sos pieczarkowy

 

 

Składniki:

 

150 g pieczarek

1 cebula

1,5 łyżki masła

1,5 łyżki mąki

ok. 1 szklanki bulionu

ok. 1 łyżki śmietany (ja nie dodałam)

sól, pieprz

(olej do smażenia)

 

 

Wykonanie:

 

 

Cebulę poszatkować, zeszklić. Pieczarki pokroić w talarki dodać do cebuli usmażyć. 

(Można teraz oprószyć pieczarki mąką, chwilę podsmażyć następnie dodawać stopniowo bulion.)

 

Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę chwilę podsmażać, dolewać stopniowo bulion i sprawdzać gęstość sosu. Jeśli zbyt gęsty dodać więcej bulionu. Na koniec dorzucić usmażone pieczarki z cebulą. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Na koniec można dodać śmietanę.

 

 

 

Wylać część sosu pieczarkowego na talerz. Położyć na niego kotleciki ziemniaczane posypać poszatkowaną natką pietruszki.

 

 

Smacznego!