Smaczna kuchnia!

Ciasto chałwowiec.

 

 

Uwielbiam chałwę, dlatego nie mogłam sobie odmówić żeby nie wypróbować przepisu na to ciasto. Masa wyszła delikatna i bardzo pyszna.

Wyśmienity deser do kawy lub herbaty:)

 

 

 

 

 

Chałwowiec

 

 

Składniki:

 

6 jajek

3 szklanki mleka

1 szklanka cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka mąki

3 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru

300g chałwy waniliowej

2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru

200g masła

sól

100g czekolady gorzkiej

 

 

Wykonanie:

 

Białka oddzielić od żółtek, po czym ubić na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z budyniami czekoladowymi i proszkiem do pieczenia następnie delikatnie wymieszać z masą.

 

Blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na pół.

 

2 szklanki mleka zagotować. W jednej szklance mleka rozpuścić budynie waniliowe i wlać do gotującego się mleka. Gotować cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Następnie ostudzić. Chałwę zmiksować na gładką masę (trochę się namęczyłam z tym bo jak tu zmiksować coś co nijak nie chce się zmiksować, chałwa podczas tej czynności zbijała się w wielką grudę i tyle z miksowania, zatem napiszę że wystarczy ją rozdrobnić, rozkruszyć.)

 

Masło utrzeć na puch i stopniowo po trochę dodawać zimny budyń cały czas ucierając (trzeba to robić na prawdę uważnie żeby masa się nie zważyła). Na koniec do masy dołożyć chałwę i całość zmiksować (miksować tak długo aż będzie jednolita i gładka, bez obawy jeśli na początku miksowania będzie wyglądało inaczej:).

 

Na jeden płat ciasta wyłożyć 2/3 kremu chałwowego, przykryć drugim płatem. Wierzch posmarować resztą kremu. Posypać startą czekoladą. Schłodzić.

(przepis pochodzi z "Gotuj krok po kroku")