Smaczna kuchnia!

Sałatka brokułowa.

 

 

 

 

 

Sałatka brokułowa

 

 

Składniki:

 

 

1 brokuł

300 g sera żółtego

1 mały por (biała część)

pół puszki (400 g) fasoli czerwonej

pół puszki (340 g) kukurydzy

kawałek papryki czerwonej (dla koloru no i oczywiście dla smaku:)

kilka łyżek majonezu i śmietany (śmietanę można zastąpić jogurtem)

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka

 

 

Wykonanie:

 

 

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy (blanszujemy) w osolonej wodzie nie więcej niż kilka minut (aż lekko zmięknie), odcedzamy. Ser żółty kroimy w sporą kostkę. Por drobno kroimy w kosteczkę lub w krążki. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę.

Majonez rozrabiamy ze śmietaną mniej więcej pół na pół. Pokrojone warzywa łączymy z warzywami z puszki, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, dodajemy rozcieńczony majonez i mieszamy wszystko razem.

 

 

 

 

Smacznego!