Smaczna kuchnia!

surówki, sałatki

Sałatka brokułowa.

 Warzywna sałatka z dodatkiem żółtego sera. Bardzo pożywna i niestety kaloryczna. Ser żółty możecie pokroić w drobną kostkę i dodać go opcjonalnie według własnego smaku i upodobania.
 

sałatka brokułowa

 

 Sałatka brokułowa

 

 sałatka brokulowaSkładniki:

  •  1 brokuł
  • ok. 200 g sera żółtego
  • 1 mały por (biała część)
  • pół puszki (400 g) fasoli czerwonej
  • pół puszki (340 g) kukurydzy
  • pół papryki czerwonej
  • kilka łyżek majonezu i śmietany (śmietanę można zastąpić jogurtem)
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka

 Wykonanie:

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy (blanszujemy) w osolonej wodzie nie więcej niż kilka minut (aż lekko zmięknie), odcedzamy. Ser żółty i paprykę kroimy w kostkę, por dowolnie możemy pokroić w kostkę lub krążki.

Majonez rozrabiamy ze śmietaną mniej więcej pół na pół. Pokrojone warzywa łączymy z warzywami z puszki, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, dodajemy sos majonezowy i mieszamy wszystko razem.

 

 Smacznego!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne