Smaczna kuchnia!

Kluseczki ze szpinakiem.

 

 

Prosta alternatywa dla leniwych.... pierożków. :)

 

 

 

 

 

 

Kluseczki ze szpinakiem

 

 

Składniki:

 

250g serka Capreggio (można zastąpić innym serem białym, pamiętając o tym że do niektórych serów trzeba dodać trochę więcej lub mniej mąki)

125g świeżego szpinaku (około pół opakowania)

100g mąki

1  jajko

1 mały wyciśnięty ząbek czosnku

sól, pieprz do smaku

 

 

trochę mąki do posypania stolnicy

starty parmezan (można zastąpić go innym serem np. gouda startym na tarce na najmniejszych oczkach) lub sos serowy

 

 

Przygotowanie:

 

 

Ze szpinaku odcinamy ogonki, płuczemy i przekładamy bezpośrednio na suchą głęboką patelnię. Gotujemy (dusimy) do miękkości. Studzimy, kroimy.

Łączymy wszystkie składniki ze szpinakiem i ugniatamy z nich ciasto. Następnie postępujemy tak, jak w tradycyjnych leniwych lub kopytkach: stolnicę posypujemy mąką, z ciasta formujemy wałek, lekko go spłaszczamy, następnie kroimy na mniejsze kawałeczki.

Wrzucamy na wrzątek. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze kilka minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową lub odcedzamy na durszlaku.

Podajemy posypane serem lub np. z sosem serowym.

 

 

Smacznego!