Smaczna kuchnia!

Kluseczki ze szpinakiem.

 

 

Prosta alternatywa dla leniwych.... pierożków. :)

 

 

 

 

 

 

Kluseczki ze szpinakiem

 

 

Składniki:

 

250g serka Capreggio (można zast±pić innym serem białym, pamiętaj±c o tym że do niektórych serów trzeba dodać trochę więcej lub mniej m±ki)

125g ¶wieżego szpinaku (około pół opakowania)

100g m±ki

1  jajko

1 mały wyci¶nięty z±bek czosnku

sól, pieprz do smaku

 

 

trochę m±ki do posypania stolnicy

starty parmezan (można zast±pić go innym serem np. gouda startym na tarce na najmniejszych oczkach) lub sos serowy

 

 

Przygotowanie:

 

 

Ze szpinaku odcinamy ogonki, płuczemy i przekładamy bezpo¶rednio na such± głębok± patelnię. Gotujemy (dusimy) do miękko¶ci. Studzimy, kroimy.

Ł±czymy wszystkie składniki ze szpinakiem i ugniatamy z nich ciasto. Następnie postępujemy tak, jak w tradycyjnych leniwych lub kopytkach: stolnicę posypujemy m±k±, z ciasta formujemy wałek, lekko go spłaszczamy, następnie kroimy na mniejsze kawałeczki.

Wrzucamy na wrz±tek. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze kilka minut. Wyjmujemy łyżk± cedzakow± lub odcedzamy na durszlaku.

Podajemy posypane serem lub np. z sosem serowym.

 

 

Smacznego!